Tulpen staan voor de lente. Voor een nieuw begin. Voor liefde. Voor het leven. Tulpen fascineren mensen al eeuwenlang. Zo zeer dat er in de Gouden Eeuw zelfs tulpengekte ontstond. De prijzen van tulpenbollen rezen in die periode in Nederland de pan uit. Sommige soorten waren duurder dan een grachtenpand ((https://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie )). Inmiddels zijn de prijzen van de tulpenbollen en tulpenbloemen allang weer afgezakt tot een normaal niveau, wat niet wil zeggen dat de tulp haar aantrekkingskracht verloren heeft. Integendeel, tulpen zijn nog steeds hip and happening.

Nederland, tulpenland

Het zijn de Nederlandse tuinders die de tulpen gecultiveerd (veredeld en vermeerderd) en groot gemaakt hebben als zeer geliefde bloem voor in de tuin én in huis. Ze hebben de tulp onlosmakelijk verbonden met ons land én dus ook met de Veender- en Lijkerpolder buiten de bedijking. Er worden hier honderden miljoenen tulpen per seizoen geteeld. Tulpen die via groothandelaren, bloemisten en supermarkten hun weg vinden naar consumenten over de hele wereld.

De tulpenkwekers verkopen hun producten via de veiling FloraHolland, die onder andere gevestigd is in Aalsmeer en Rijnsburg. Het merendeel van de tulpen wordt op voorhand verkocht, nog voordat de bollen op de waterbakken geprikt worden. De tulpenkweker en de exporteur/retailketen stellen samen een contract op met daarin de prijs-, kwaliteits- en afleverafspraken. Gedurende het tulpenseizoen worden de overige tulpen via de veilingklokken en directe dagverkoop verkocht aan groothandelaren.

 

Nog meer tulpenwetenswaardigheden?

Oorsprong

Tulpen komen in het wild voor van Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China. De gecultiveerde tulpen die in Nederland geteeld worden, komen oorspronkelijk uit Turkije. Ze werden in 1551 in de westerse wereld geïntroduceerd door de Weense ambassadeur in Turkije die als een blok voor de Turkse tulpen viel. Hij zond bollen naar Oostenrijk en Antwerpen. De tulp wortelt voor het eerst op Nederlandse bodem in de Hortus Botanicus in Leiden. Dit markeert het begin van de Europese tulpenteelt.

Naam tulp

Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband. De naam tulp is zo afkomstig van het Perzische woord tulipan, dat tulband betekent.

 


De Tulpenroute in Roelofarendsveen wordt mogelijk gemaakt door lokale ondernemers. Dit verhaal wordt u aangeboden door: Wesselman Flowers.