22 augustus 1913. Een gewone donderdagochtend in de Veen. In de veilingvaart aan het Zuideinde wachten kwekers met pramen vol augurken, doperwten en peulen op het moment dat de klok gaat draaien. Druk gebarend wisselen ze de laatste nieuwtjes uit. De veilingtribune stroomt ondertussen vol met commissionairs en grossiers. De meesten komen uit het nabij gelegen café Wagenaar, waar ze nog even ‘een bakkie’ hebben gedaan. In het tribunebankje wachten ze ongeduldig tot de koopwaar langs komt varen. Hun boten liggen al klaar voor het sluisje om de aangekochte producten te vervoeren naar de grote steden in Nederland en daarbuiten.
Zo werden in het centrum van Roelofarendsveen van 1912 tot 1965 groenten en bloemen geveild. In 1912 werd in opdracht van de kwekerscoöperatie Eendracht Maakt Macht aan het Zuideinde naast het sluisje een veilinggebouw gebouwd. In 1965 werden de deuren van deze veiling weer gesloten. De veilingactiviteiten verhuisden naar een nieuw veilinggebouw aan de Sotaweg in Roelofarendsveen. Het oude veilinggebouw is een bedrijfsverzamelgebouw geworden waarin onder andere restaurant Wagenaar gevestigd is.
De drie sneetjes
Restaurant Wagenaar dankt zijn naam aan het voormalige café Wagenaar dat tot 1999 naast het veilinggebouw gevestigd was. Café Wagenaar was een bruin café dat eeuwenlang een centrale plaats innam in het dorpsleven van Roelofarendsveen, onder andere als ontmoetingsplaats van kwekers en handelaren. De laatste eigenaren waren de drie vrijgezelle zusters Wagenaar. Zij erfden het café van hun vader en werden in de volksmond de drie sneetjes genoemd.
Ontstaan veiling
Tot 1900 verkochten de kwekers uit de Veender- en Lijkerpolder buiten de bedijking hun producten op individuele basis aan handelaren en inmakerijen. Voordat de handelaren bij de kwekers langsgingen om in te kopen, ontmoetten zij elkaar in het oude café Wagenaar; daar stemden ze onderling hun prijzen af. De kwekers voelden zich hierdoor steeds meer benadeeld en richtten in reactie daarop kwekerscoöperaties op. De eerste coöperatie, Eendracht Maakt Macht, startte in 1902. De aangesloten kwekers organiseerden op 21 juli van dat jaar onder leiding van gemeenteveldwachter Dupeau de eerste Veense veiling. De producten werden bij afslag verkocht. In de daaropvolgende jaren werd er op straat en in verschillende schuurtjes geveild. Tot de bouw van de veiling 1912. In 1918 fuseren alle coöperaties in Roelofarendsveen tot één coöperatie genaamd Eendracht Maakt Macht: vernoemd naar de eerste coöperatie in het dorp.
De Tulpenroute in Roelofarendsveen wordt mogelijk gemaakt door lokale ondernemers. Dit verhaal wordt u aangeboden door: Restaurant Wagenaar.