Veenmeermin blijf je?

Precies een jaar na de lancering van de fietsroute ‘Veenmeermin waar ben je’ schenktStichting De Tulpenroute inwoners en recreanten in de gemeente Kaag en Braassemwederom een nieuwjaarsgeschenk in de vorm van een nieuwe, aantrekkelijke route. Dit keer lanceren de vrijwilligers van de stichting een attractieve wandelroute langs vijf fotopanelenover de Veenmeermin.
Download PDFIZI.TRAVEL APP

Wandeltocht met fotopanelen
De Veenmeermin duikt al eeuwenlang op in de poldersloten en in het Braassemermeer. Dit wijze waterwezen geeft raad, biedt troost in moeilijke tijden en is zeer geliefd bij de bevolking. Tijdens de 15 km lange wandeltocht, genaamd Veenmeermin blijf je? maken wandelaars kennis met de Veenmeermin via vijf op panelen geplaatste visuele verhalen. Erma Rotteveel, initiatiefneemster van de Veenmeermin-routes, fotografeerde hiervoor op kunstzinnige wijze enkele gevonden bestaansbewijzen van de Veenmeermin. Zo vertelt ieder fotopaneel een bijzondere, bloeiende poldersage over de relatie van de Veenmeermin met tulpen, boeren en tuinders. En wie onderweg goed oplet, kan zomaar het antwoord vinden op de meest gestelde vraag aan de Veenmeermin: “Blijf je alsjeblieft?”

Onderdeel van de Tulpenroute
Wandelaars kunnen tijdens de tocht ook genieten van de prachtige natuur die de gemeente Kaag en Braassem rijk is. De route loopt onder andere langs het Braassemermeer en de Ringvaart en dwars door het polderlandschap. Wie van dit alles geen genoeg kan krijgen, wordt door Stichting De Tulpenroute op zijn wenken bedient. De Stichting nodigt iedereen uit om ook eens op de pedalen te stappen voor de fietsroute ‘Veenmeermin waar ben je?’ en het ruime sop te kiezen voor de vaarroute ‘De Tulpenroute’. Meer informatie over deze routes is te vinden op www.detulpenroute.nl.

De wandelroute ‘Veenmeermin blijf je?’ is gerealiseerd door Stichting De Tulpenroute met ondersteuning van provincie Zuid-Holland en Team Sportservice.

Volg het spoor van de Veenmeermin langs bloeiende poldersagen over tulpen, boeren en tuinders.

 

 

 

15 kilometer lang wandelplezier

“Het lijkt erop dat er in de polders van  Kaag en Braassem een mirakel leeft.”

“Het lijkt erop dat er in de polders van Kaag en Braassem een mirakel leeft.”

Met die woorden overhandigde bijzonder hoogleraar geschiedenis de heer R.A. van Veen ons ongeveer een jaar geleden deze brief uit 1881, afkomstig uit het gemeentearchief, sectie mysterieuze, onopgeloste zaken. Het verhaal liet ons niet meer los. Toen de heer Van Veen niet veel later na een wetenschappelijke test de authenticiteit van de brief onomstotelijk vastgesteld had, besloten we om zelf op onderzoek uit te gaan.

Volg het spoor

Volg het spoor

Het verhaal liet ons niet meer los. Toen de heer Van Veen niet veel later na een wetenschappelijke test de authenticiteit van de brief onomstotelijk vastgesteld had, besloten we om zelf op onderzoek uit te gaan. Zou het ons lukken om de waarheid over de Veenmeermin boven water te halen?

Veel plezier!

Veel plezier!

Inmiddels zijn we er klaar voor om onze eerste bevindingen met de wereld te delen. We nodigen jullie daarom van harte uit om op de fiets te stappen en het spoor van de Veenmeermin te volgen. Wie weet, vinden jullie onderweg zelf ook bewijzen van haar bestaan. We wensen jullie veel fietsplezier!

Het offeren van tulpen

Het offeren van tulpen

1881. Tuinder Toon Wesselman stapt over van de groente- naar de bloementeelt. Als hij piekert over welke bloemen goed aarden in natte veengrond, verschijnt de Veenmeermin. Ze fluistert: ‘Tulpen. Ik zorg voor rijke oogsten. Seizoen na seizoen, zolang jij de vroege tulpen met mij deelt.’ Sindsdien worden in de schemeravond regelmatig offerende tuinders gespot.

Stille getuigen

Stille getuigen

Je kunt ze overal vinden, zomaar, onverwacht: tulpen, stille getuigen van haar bestaan. Zoals hier. Vroeg iemand op deze dijk de Veenmeermin om raad? Of ‘sprak’ zij uit zichzelf over een ontwikkeling die haar verontrustte? Er wordt beweerd dat haar stille hinten hoe dan ook altijd de juiste zijn.